måndag 20 februari 2012

Äckligt...


Ayur veda

Har ju varit på behandling hos Lotta Ryskåsen. Då gjordes även en indisk pulskoll. Sorry kommer inte ihåg utantill vad det heter. Hon kollar olika pulser, sen ska hon redovosa vad hon kommit fram till nästa gång vi ses. Som är imorgon. Iallafall så fick jag ett recept på en morgondryck som jag ska dricka 10 min före frukost. Plus en lista på VATA-balanserande kost. Väldigt intressant och jag kommer att försöka rätta mig efter detta ett tag för att se om min kropp blir mer balanserad. Först drycken:


AMA KÖKSRÅD
1 glas vatten (har tagit varmt så det blir som the)
+ 1 tsk honung
+ 1 tsk citron
+ 1 tsk ghi
+ 1 tsk ingefärajuice

Blanda och drick på tom mage ung 10 min före frukost.

http://www.annaskipper.se/ayurveda.html

http://www.heladiginifran.se/news_1.html

 

Detta är ayurveda


Ayurveda är en gammal indisk hälsovetenskap, som i dag erbjuds parallellt med västerländsk skolmedicin.
Helhetstänkandet är viktigt, man har en syn på hälsa där kropp och själ samspelar och det centrala är att förebygga ohälsa.
Ayurvedisk läkekonst utgår från tre kroppstyper. Vilken kroppstyp du tillhör beror på fysiska och psykiska egenskaper. Alla har en dominerande kroppstyp men inslag av de två andra.

Ohälsa beror enligt ayurveda på obalans. Detta kan behandlas på flera olika sätt. Dels genom att kost och livsföring anpassas efter kroppstypen, dels genom meditation, yoga, aromaterapi, örtmedicin, massage och ljudterapi.

Ayurveda betyder läran om livet. Inom ayurveda pratar man om 3 hörnpelare inom allt och det är rörelse, omvandling och struktur. Rörelse är Vata och transformationen - det som omvandlar är Pitta och struktur är Kapha.
Vata, pitta och kapha kallas för doshor och vi har dem alla i oss i en uppsättning som är unik för var och en av oss. Vi har alltså olika mycket av rörelse, omvandling och struktur när vi föds. Denna kan ändras genom saker som händer och hur man agerar med livsstil och kost. För att må så bra som möjligt är det bra att försöka uppnå sin egen balans, men man behöver inte alltid sträva efter sin grundkonstitutionen om man är nöjd med sitt liv. Om man däremot känner att något är på väg att gå åt fel håll är det värt att tänka efter.
Ayurvedan ger oss ett verktyg att hitta var eventuella obalanser finns. Den erbjuder hjälp att balansera sig igen genom kost, örter, olika massager, behandlingar, aromer, musik och meditation.  Om man påverkas genom flera olika sinnen kan man nå fram till sitt optimala jag och ge kroppen större möjlighet att ta hand om obalanser som uppstått. I ayurveda strävar man efter att känna igen och åtgärda dem i ett tidigt skede helst innan de leder till sjukdomar.
Man hittar obalanser genom att bla känna på pulsen och gå igenom hur tarmen fungerar, vilka hungerskänslor man har och upplevda besvär.  En konsultation tar ca 1½ timme.
Det är inte alltid som själva symptomen är grundorsaken till problemet och genom att gå igenom kroppens funktioner kan man hitta grundorsaken och behandla den med ett åtgärdsprogram. Då kan kroppen själv lindra eller läka symptomen. Detta tar givetvis lite  tid för kroppen då en ny ordning ska in. Det är bra att ha ett visst mått av tålamod så att man orkar genomföra en förändring. Resultaten kommer kanske inte där man väntat till att börja med, utan det blir oftast en allmän välmåendehöjning som bieffekt.

Vata

Vata dosha (kroppstyp) är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata kan sägas bestå av de två elementen rymd och luft, vilket gör Vata mycket rörlig och lättpåverkad.
Vata i obalans innebär ett överskott på Vata-egenskaperna i sinne och kropp. Detta kan uttrycka sig som rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (oftast i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, kronisk trötthet m m.

Vanliga orsaker till Vata-obalans• Överansträngning, pressande förhållanden, överstimulans.
• Missbruk av alkohol, tobak och droger.
• Plötsliga förändringar i livet.
• Oregelbundna vanor, sena kvällar, för lite sömn.
• För mycket sinnesintryck t ex från TV, video, dataspel etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar